Martin Lexén, vår nye krögare

Välkommen till oss som ny krögare. Du har många års erfarenhet som krögare men nu är det första gången på en golfklubb. Hur kommer det sig?
-
Ända sen jag började spela golf som 14-åring i Östersund har jag älskat miljön på golfklubben och i golfrestaurangen. Den speciella atmosfären där förväntansfulla spelare samsas med de som i olika sinnesstämningar avslutar och summerar sin runda. Och självklart de gäster som bara är där för maten och miljöns skull. När jag för många år sedan var på Bro-Bålsta kände jag direkt, att om det är någonstans jag vill vara så är det här.

Vilka förväntningar har du inför det nya uppdraget?
- Jag känner mig ödmjuk inför att ta över, förvalta och utveckla det som Åmans skött under tio års tid. Först och främst vill jag komma igång så fort som möjligt för att bygga upp ett förtroende hos er medlemmar och även skapa en stabil grund av externa gäster under vinterhalvåret. Min målsättning är att skapa en naturlig mötesplats året runt där mina gäster trivs även de dagar de kommer förbi utan att spela golf.

Jag välkomnar alla medlemmar till dialog med oss om något saknas eller som bör förändras för att vi ska kunna skapa en restaurang som har en lika stor dragningskraft till Bro-Bålsta Golfklubb som den fantastiska bana och anläggning ni har.

Den geografiska placeringen och tillgängligheten är fantastisk i ett expansivt och spännande område av Stockholm. Jag har bott i Bro i många år och har en uppfattning om vad jag saknade och efterfrågade under den tiden. Mina förväntningar sammanfaller med de möjligheter jag ser på sikt att skapa en naturlig mötesplats i området för både lunch, middag, helgutflykter, bröllop och liknande. På kort sikt finns planer på att servera julbord i december men vi väntar med beslut om det till dess vi har klart med alla serveringstillstånd.

När beräknar du att kunna dra igång restaurangverksamheten?
- Jag har redan personal kontrakterad och de är lika förväntansfulla som jag över uppdraget. Vi har för avsikt att börja servera dagens lunch redan den 15 oktober och fortsätta med det hela vintern.

Att dra igång verksamheten kräver förberedelser, inte minst tillstånd av olika slag.
- Det stämmer och dagarna är fullspäckade med möten och förberedelser för att få allt på plats till den 15 oktober. Processen med alla tillstånd pågår. Det som troligen inte hinner bli klart är tillståndet för att servera alkohol eftersom beslutande nämnd inte har möte förrän senare i oktober.

Kommer ni också att kunna erbjuda catering?
- Med närmare 20 års erfarenhet av att leverera catering till olika typer av tillställningar, stora som små, är det självklart att vi även kommer att erbjuda det.

Vilken bakgrund har du? Hur började det?
- Som fjortonåring bestämde jag mig för att bli kock. Det var under en veckas prao på en restaurang i Östersund som drevs av en österrikisk kökschef. Första dagarna var tuffa med en attityd och en hierarki som i dagens läge inte skulle ha godtagits som lämplig miljö för en elev i sjunde klass. Jag blev omedelbart förälskad och förtrollad av tempot, precisionen och yrkesstoltheten. Kockar och kallskänkor blev mina hjältar.

Jag har gått på gymnasiets restaurangutbildning, varit bagarlärling, militärtjänst som köksmästare på HMS Falken, ett av svenska flottans segelfartyg, och säsongsjobb i Åre. Byggde upp mitt kunnande på några av Östersunds mer ansedda restauranger och fick äran att vara utvald kock åt dåvarande landshövdingen samt mottagare av Jämtland/Härjedalens Krögarförenings stipendium. Som 23-åring flyttade jag till Stockholm för nya utmaningar, från enklare restauranger till stjärnkrogar, men även till Egypten och vidare till Norge under ett par års tid.

1999 flyttade jag tillbaka till Stockholm och startade Lexén Matkultur AB med inriktning på catering till företag och privatpersoner. Genom åren har jag drivit skärgårdsrestaurang, konferensanläggning, café, lunchrestaurang som även haft inriktning på mat för skolungdomar på ett antal skolor runt om i Stockholm. I dagsläget driver jag tre verksamheter, La Diabla vin och delikatesser i Sollentuna, Bistro & Bar 173 i Sollentuna samt skolköket på Internationella Engelska skolan i Bromma.

Mycket av din tid kommer du att tillbringa i restaurangen men vi får väl också träffa på dig ute på golfbanan?
- Frågan är snarare om någon vill se mig på golfbanan. Skämt åsido, så klart att jag hoppas kunna lufta klubborna igen. De har tyvärr stått parkerade de senaste två åren på grund av en efterhängsen tennisarmbåge men även många gånger av tidsbrist. Älskar att spela golf och tillbringade tidigare mycket tid på banan så längtan efter att se en fin bollbana med någorlunda planerat nedslag är stor.

Avslutningsvis vill jag tacka för det förtroende jag fått och både jag och mina medarbetare kommer att göra vårt bästa för att ni ska trivas med maten och restaurangen.