Årets reportage

KM och HCP-KM 2017

Simon Johansson segrare KM herrar

Simon Johansson segrare KM herrar

Deltagarna i KM och HCP-KM 2017 fick under den gångna helgens två tävlingsdagar 5-6 augusti, uppleva en del av golfens outsinliga prövningar. Förutom banans svårigheter satte vädrets regnmakter spelarna på extra utmaningar. HCP-KM med, totalt 29 startande, klarade sig hyggligt från det värsta ovädret på söndagens andra runda. Men efter regn kommer som bekant solsken och så blev det resten av dagen. Kläderna torkade och spelet glänste.

I klassen HCP-KM D startade fem spelare och vinnare från den drabbningen blev Ylva Hamberg med 152 slag och fem slag före tvåan Cathrine Vincenti. I klassen HCP-KM H bärgades segern efter en tät och dramatiskt uppgörelse på sista hålet. Inför 18:e hålet såg segern ut att gå till tvåan Stefan Akmar, men fick se sig slagen med ett slag av segraren Håkan Lavandler på 147 slag.  Återigen ett bevis för att inget är klart förrän bollen är i koppen. I klassen KM H21 startade fem deltagare och segrare i den klassen blev Jacob Modig med 160 slag före tvåan Elias Nordström, 172 slag och trean Hugo Rönnberg 174 slag.

Tävlingsledningen beslöt på lördagskvällen att för KM-H (35 startande) ställa in söndagens tredje runda och ersätta den med andra rundan. När väl den tävlingen hade avslutats, efter ett dramatisk avgörande in till sista slaget och på sista hålet och årets KM-mästare i herrklassen, Simon Johansson hade förärats med blommor, öppnade sig himlen och dränkte banan.  För oss som var kvar för att se den spännande upplösningen mellan Christoffer Kenling och Simon Johansson såg det ut att bli särspel mellan de två.  Men Simon Johansson tog hem segern med ett slags marginal på totalt 145 slag.

Ett stort tack till banpersonalen från spelare och tävlingsledning för en utmärkt preparerad bana till KM-helgen.

Text:Gunnar Gradin Foto: Hans Hugosson

 

Håkan Lavandler Segrare Hcp KM herrar

Håkan Lavandler Segrare Hcp KM herrar

Jakob Modig Segrare KM H21

Jakob Modig Segrare KM H21

Ylva Hamberg Segrare Hcp KM damer

Ylva Hamberg Segrare Hcp KM damer

Mästarnas Mästare 2016 /Kvalskolan 2017

Så har då 2016-års Mästarnas Mästare korats. I vackert väder söndagen 7 maj avgjordes singeltävlingen för klubbens medlemmar. 48 deltagare hade anmält sig och 46 kom till start. Det blev en total framgång för klubbens junior Texas Wallin med 63 slag netto, närmast följd av brodern Isac Wallin, Stefan Hillborg och Håkan Blommé alla på 70 slag. 

I direkt anslutning spelades Kvalskolan 2017, en kvalificeringstävling till nästa års Mästarnas Mästare, där de fem främsta går vidare. I år var det färre deltagare anmälda, fyra spelare mot tio året innan, och därmed var det redan givet att de fyra startande skulle ta sig till nästa års Mästarnas Mästare, allt enligt tävlingsstatuterna. Kvalskolans vinnare blev Thomas Bohlin på 75 slag.

Tävlingsledningen förärade Mästarnas Mästare med blombukett och vinnaren får sitt namn på pokalplakett.

Text: Fredrik Schelin och Gunnar Gradin
Bild: Fredrik Schelin

Startskottet 29 april

Klas-Göran Kristoffersson, Torbjörn Gustavsson och Ante Inersjö

Klas-Göran Kristoffersson, Torbjörn Gustavsson och Ante Inersjö

Henrik Robertsson Täby GK, 5:e pris klass B

Henrik Robertsson Täby GK, 5:e pris klass B

Nu är golfsäsongen igång på riktigt i och med Startskottet i lördags. Liksom förra helgen blev det en utmaning för deltagarna att ta sig runt banan när nordanvinden gjorde sig gällande. Varm klädsel och mössa på var genomgående temat för dagen.

Tävlingen startade på hål 10 och det kanske var någon mening med det då de som kände sig sugna på något varmt att äta och dricka kunde smita in på restaurangen och snabbt få något med sig för fortsatt spel. Kiosken vid tian var tyvärr inte öppen till tävlingen.

39 deltagare hade anmält sig och 37 kom till start. Segrare i klass A blev Britta Nord med 70 slag och i den hopslagna B-klassen (B + C) gick Hakon Eriksson, också med 70 slag, segrande ur kampen. Båda segrarna från hemmaklubben.

Tävlingsledningen registrerade resultaten snabbt och kunde förrätta prisutdelningen alldeles efter att sista bollen hade kommit in.

Vårruset 24 april

Vädrets makter vet den sanne golfaren är det inget att göra åt och så var det även den här lördagen i april. Snålblåsten och de få plusgraderna gjorde det svårspelat. Speciellt hålen med riktning mot Bålsta blev en extra utmaning. På tee gällde ett stadigt grepp i backen för att stå emot de värsta vindilarna och undgå att svaja allt för mycket innan tillslag.

Tävlingens sponsrades av Peak Performance, som mycket tacksamt och påpassligt med tanke på förhållandena, ställde upp med allvädersjackor som första pris.

Spelformen var greensome och 16 lag kom till start. Trots de tuffa förhållandena skilde det endast fyra poäng mellan första och sjunde lag. Lag Jarlerud/Jarlerud, far och son, från hemmaklubben vann på 37 poäng tätt följda av lag Stendin/Grudéus från Bryttsätter GK/Ekholmsnäs GK med 36 poäng.  Tredje platsen knep lag T Wallin/H Rönnberg, juniorer från hemmaklubben, på 35 poäng. 

På hål tretton fick deltagarna chansen att spela till sig en keps från Peak Performance om utslaget kom närmare hål än kombattanten Fredrik Jacobssons från just Peak Performance.

Tävlingsledningen, påpälsade med dubbla jackor och med frusna fingrar på startern, tog tävlingen till sista lag hålat ut på ett förtjänstfullt sätt.

Text och bild: Fredrik Schelin och Gunnar Gradin