Reportage

11:e segern för Bro-Bålsta GK:s hickorygolfare

Fotograf: Pehr Thermaenius.

Fotograf: Pehr Thermaenius.

Söndagen 19 september avgjordes den klassiska lagmatchen Anders Jansons Minne mellan hickorygolfare från Bro-Bålsta GK och Svenska Golfhistoriska Sällskapet (SGS). Lagmatchen, som är uppkallad efter golfjournalisten och forne redaktören för tidningen Svensk Golf, spelades för första gången 2003 och därmed en av de äldsta i sitt slag. Årets upplaga var den 18:e i ordningen och spelades i gråtrist och blåsigt höstväder. Våra banor var i toppskick och greenerna prisades särskilt av det gästande SGS-laget, som gav vårt lag tufft motstånd. Emellertid visade sig vårt lag vara det starkaste, mycket tack vare fantastiskt spel av våra ankare Mats Jönsson och Rasmus Rönnberg. Både Mats och Rasmus briljerade i sina matcher. Mats gick ett under par i sin fyrbollsmatch. På hål 9 på 18-hålsbanan drev Rasmus enkelt green på två slag trots motvind och vann stort i fyrbollsmatchen. Enligt en av hans motståndare, årets SM-vinnare i H60 och flerfaldige svenske hickorygolfmästaren Peder Kruse (Båstads GK), var Rasmus andraslag det absolut bästa hickorygolfslag som Peder sett. När de åtta greensome- och fyrbollsmatcherna var färdigspelade stod det klart att Bro-Bålsta vunnit med stor marginal (6,5 mot 1,5 poäng) och därmed tagit sin 11:e inteckning i vandringspriset.

Fotograf: Pehr Thermaenius.

Fotograf: Pehr Thermaenius.

Kaptenen för BBGK-laget Patric Andersson önskar tacka sina spelare för fantastiskt bra spelad hickorygolf och föredömligt visad sisu. Tillsammans med Gunnar Gradin, som också höll i arrangemanget, önskar han tacka krögaren Martin för välsmakande scones, grädde och jordgubbsmarmelad som serverades på morgonen före matcherna. Tack även till banchefen Micke och personal för utomordentligt välskötta banor.

Hemmaspelare dominerar retrogolftävling

Fotograf: Lasse Grönberg

Fotograf: Lasse Grönberg

Den andra årgången av retrogolftävlingen Scandinavian Classic Golf Open Championship avgjordes på eftermiddagen den 21 augusti. Tävlingen värnar om det ökade golfhistoriska intresset för ”Persimmon & Blades”, det vill säga golfutrustning från omkring 1950 till 1990-talets början, då golf spelades med icke-förlåtande bladklubbor och riktiga träklubbor med små klubbhuvuden. De vädermässiga förhållandena var närmast perfekta med 18-gradig värme, sol och lite vind. Vår bana var i utomordentlig gott skick och kvaliteten på greener prisades särskilt av deltagarna.  

Liksom fjolåret var det hemmaspelaren Peter Lindskog som svingade sina persimmon- och bladklubbor allra bäst i tuff konkurrens. Med det set av järnklubbor (dvs vackert smidda Spalding Tour Edition Iron Bird on Ball) som han spelade med för 30-talet år sedan, gick han runt på imponerande 77 bruttoslag och vann överlägset. Därmed tog han sin andra inteckning avseende scratchklassen i det av Glasbolaget i Bro vackert formgivna vandringspriset. Inteckningen avseende nettoklassen gick till hemmaspelaren Kevin Melin, som med ett lånat set (Ben Hogan Grind järn, Toney Penna träklubbor & Ping Pal-putter) prövade på att för första gången spela golf med dåtida utrustning samt deltog i sin allra första golftävling (!). Hickoryklassen vanns av den elegant klädde George Cojocaru (Köpings GK).

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin tackar alla deltagare för gott spel i värmen och banchefen Micke med personal för en bana i toppkondition. Särskilda tack går till våra sponsorer: Glasbolaget i Bro, Golflinks, Skultuna, JiVA Golf, Allt i Sten, Cellsolar, Novasis, Kaffestyrkan, Vesivek och Poolsupport Stockholm AB

Nytt banrekord när 2021 års hickorygolfhelg avgjordes

Spelförhållandena var ideala när den sjätte upplagan av konceptet Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK avgjordes den 19 – 20 juni. Vädret var soligt och varmt med temperaturer på 25 – 30 grader. Banorna var i utomordentligt gott skick med snabba fairways och greener. Totalt samlade helgen 66 deltagare varav 71% var gästande spelare. Som på större golftävlingar fanns det också flera utställartält.

Hickorygolfhelgen består av två tävlingar. Den första tävlingen är den av Lasse Åberg instiftade greensometävlingen Stig-Helmer Competition, som sträcker sig över 9-hålsbanan och 18-hålsbanans första nio hål. Årets upplaga av tävlingen kom att domineras av den samspelta duon Niclas Käck (Landeryds GK) och Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK). Duon vann både brutto- och nettoklasserna, en prestation som inte tidigare noterats i tävlingens sexåriga historia.

Den andra tävlingen är Bro-Bålsta Hickory Open och spelades första gången 2007. Den här individuella slagspelstävlingen består av flera klasser. Damklassen vanns av Ann-Charlotte Reuterdahl (Sigtuna GK) som därmed får en inskription i vandringspriset Bro-Bålsta Hickory Ladies Open. Noterbart är att hennes runda på 78 bruttoslag utgör ett nytt banrekord (orange tee) och innebar en rejäl putsning med 5 slag av det tidigare rekordet. Bruttoklassen för herrar blev en duell mellan de två deltagarna med lägst handicap, hemmaspelarna Isac Wallin och Valter Andersson. Det krävdes särspel för att skilja dem åt, då båda hade identisk bruttoscore om 71 slag (blå tee), vilket är tangerat banrekord med hickory. Segraren blev Isac Wallin, som därmed även vann KM i hickorygolf. På delad tredjeplats i bruttoklassen (73 bruttoslag) kom hemmaspelaren Stefan Wallin och den flerfaldige svenske hickorygolfmästaren Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK). Nettoklassen vanns av Peter Beurling (Ombergs Golf Resort) på 68 nettoslag och får därmed inskription i vandringspris.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin önskar tacka våra samarbetspartners, vilka möjliggjorde årets upplaga av Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK: Allt i Sten AB, BrommaKeramik, Cellsolar Stockholm Norr, Dizain, Glasbolaget i Bro, Golflinks.se, Kaffe Styrkan i Mälardalen AB, Kromsta Lantbruk Bygg & Bod, Novasis, Visevek Sverige AB, Poolsupport Stockholm AB samt Åbergs Museum. Tack till banchefen Micke med personal för en bana i toppkondition Särskilt tack riktas till följande personer: Thomas Eriksson för hjälp och hantering av särspelet, Michael Kurpatow på Skultuna, Owe Werner på Golflinks.se samt Fredrik Bredin för stöd. Till sist, ett tack till ToreTv för medial uppmärksamhet av hickorygolfhelgen.

Vid tangentbordet
Patric Andersson

Golfelever från Upplands-Bro Golfgymnasiet får träsmak och upplever hickorygolf

Torsdagen den 20 maj arrangerade Hickorykommittén (HK) en golfhistorisk dag för eleverna som läser på Golfgymnasiet vid Upplands-Bro Gymnasiet. Dagen har varit planerad sedan ett par år tillbaka, men har tvingats senareläggas på grund av olika omständigheter däribland den pågående pandemin. Arrangemanget, som ingår i HKs satsning på att ge golfjuniorer kunskaper om golfens historia och praktisk erfarenhet av hickorygolf, genomfördes i samarbete med Owe Werner på Golflinks.se och Johan Almgren på Upplands-Bro Gymnasiet.

Under dagen fick golfeleverna bland annat en introduktion i golfhistoria, putta med antik golfutrustning (såsom guttaperkabollar och 1880-talsputter) och spela en runda hickorygolf på Bro-Bålsta Golfklubbs niohålare. Gediget professionellt renoverade hickorygolfklubbor tillhandahölls av Golflinks.se. Inte oväntat slog eleverna många fina golfslag trots obefintlig erfarenhet av att slå med hickorygolfklubbor och fick uppleva den speciella känslan med att svinga med niblicks, mashieniblicks, mashies, jiggers, cleeks samt brassies. Exempelvis slog Hugo Bengtsson en brassie på ca 200 meter på det fjärde hålet och greensomeparet Jakob Liljedahl och Erik Bäck gick 2 under par. Med andra ord, golfeleverna fick smak för golf med träskaftade klubbor. Flera av dem lär ställa upp i hickorygolfhelgen 19 – 20 juni på Bro-Bålsta GK då Stig-Helmer Competition och Bro-Bålsta Hickory Open avgörs.

Efter rundan summerade golfeleverna sina upplevelser av dagen. Alla var mycket nöjda och berättade att de hade fått bättre insikter om golfens historia och om hur golf spelades förr. Flera golfelever tog upp att de fått en förståelse för hur golfutrustningen förändrats och nu insett att det är lättare att spela golf idag tack vare förlåtande och spelförbättrande utrustning. Några betonade att de därmed hade fått större respekt för dåtidens golfstjärnor (t.ex. Harry Vardon, Bobby Jones och Walter Hagen). Sammanfattningsvis blev den golfhistoriska dagen lyckad och kommer troligen att bli ett återkommande inslag i undervisningen av golfeleverna på Upplands-Bro Gymnasiet.

Avslutningsvis vill HK genom Gunnar Gradin och Patric Andersson tacka Owe Werner och Johan Almgren för gott samarbete samt rikta ett särskilt tack till Dormy Golf för startkiten som utdelades till golfeleverna.

Vid tangentbordet Patric Andersson, ordförande Hickorykommittén

Några av golfgymnasisterna prövar hickoryputters. Foto: Patric Andersson

Några av golfgymnasisterna prövar hickoryputters. Foto: Patric Andersson

Stämplar på klubbhuvuden är alltid intressanta. Foto: Patric Andersson

Stämplar på klubbhuvuden är alltid intressanta. Foto: Patric Andersson

En lång brassie landar säkert och långt ut fairway på hål 4. Foto: Patric Andersson

En lång brassie landar säkert och långt ut fairway på hål 4. Foto: Patric Andersson

Rekordstort deltagarantal i Bro-Bålstas hickorygolfhelg

Antalet deltagare var rekordstort när Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK avgjordes den 8 – 9 juni i övervägande solsken och 25-gradig värme. I den 5:e årgången av greensometävlingen Stig-Helmer Competition deltog 22 tvåmannalag, medan 56 spelare ställde upp i den 13:e årgången av anrika Bro-Bålsta Hickory Open. Totalt omfattade tävlingarna ett startfält om 100 hickorygolfare varav 52 gästande spelare inklusive två spelare från Norge och tre PGA-pron. Hickorykommitténs satsningar på att stimulera juniorer att pröva hickorygolf genom att delta i tävlingarna gav också frukt.

Stig-Helmer Competition, som instiftats av Lasse Åberg 2014, spelas i två klasser. Bruttoklassen vanns av den samspelta duon och tillika hemmaspelarna Richard Lindberg och Peter Lindskog på 71 bruttoslag. I nettoklassen var bröderna Pär och Ulf Svensson från Mjölby GK allra bäst med 61,4 nettoslag. I anslutning till tävlingen anordnades också en frågesport med 10 kunskapsfrågor om golfens historia och filmen ”Den ofrivillige golfaren”. Frågesporten vanns av Pehr Thermaenius (Arninge GK) efter lottning.

Bro-Bålsta Hickory Open spelas i flera klasser och med så kallat hickoryhandicap. Segraren av scratchklassen blev - föga oväntat -  Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK) på 75 bruttoslag och han tog därmed sin sjätte raka seger. Nettoklassen vanns av hemmaspelaren Michael Edin på 69 slag. I Bro-Bålsta Hickory Ladies Open (6 deltagare) vanns brutto- och nettoklasserna av hemmaspelarna Britta Nord (14 över par) respektive My Eriksson (80 nettoslag). Noterbart är My spelade sin första hickorygolftävling någonsin och fick även priset för bäst klädda dam. Samtidigt avgjordes KM i hickorygolf. Damklassen togs hem av Britta Nord, medan Stefan Wallin segrade i herrklassen på 77 bruttoslag. För alla tävlingsresultat, filmer och bilder, klicka på Golflinks Tour på www.golflinks.se 

Som en del i Hickorykommitténs ambition att uppmuntra juniorer att upptäcka och uppleva tjusningen med att spela hickorygolf erhöll junioren med lägsta bruttoscore i Bro-Bålsta Hickory Open en friplats i årets World Hickory Open Championship. Detta pris gick till Hugo Rönnberg.   

Till en av deltagarna som spelade både tävlingarna utlottades ett förnämt pris i form av fem nätters fri logi för två personer i skotska Troon. Efter sex spännande dragningar, det krävdes att vara på plats, blev det till sist hemmaklubbsspelaren Robert Leonardi, som vann det åtråvärda priset.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin vill tacka alla samarbetspartners som möjliggjorde årets och Sveriges populäraste hickorygolfhelg: Allt i Sten, Autoexperten, Cell Solar, Eckerölinjen, Dizain, Folkpool Järfälla Barkarby, Gallerbolaget, Glasbolaget i Bro, Golflinks, Kaffestyrkan, Kromsta Lantbruk Bygg & Bod, Lindström & Son Montage AB, Nova Travel, Skultuna, Tweed Gentlemen’s Clothier, Visevek samt Åbergs Museum. Ett särskilt tack riktas till Owe Werner på Golflinks och Michael Kurpatow på Skultuna för generöst prisbord samt Fredrik Bredin på Dormy Golf Barkarby. Tack även till Peter Nordwall för bansättningarna, till Hans Hugosson som skötte resultattavlorna på förtjänstfullt sätt samt till Axel Werner och Christer ”Loket” Andersson för fotografering.

Vid tangentbordet Patric Andersson